Liberatus Hungary

Különleges, MALÉV kötődésű autóbuszok kerültek a kezeink közé augusztusban

2018-09-06 10:10:15

 

Egymástól teljesen független megrendelésekből adódóan, két különleges MALÉV kötődésű autóbusz is megfordult nálunk augusztusban.

 

Az Ikarus Karosszéria és Járműgyár Egyedi Gyáregysége 1984-től épített Ikarus 396-os típusú autóbuszokat svéd exportra Scania majd Volvo alvázakon. Akkortájt hazai üzemeltetők nyugati alvázakról nem is álmodhattak, de – devizabevételének köszönhetően – a MALÉV Air Tours beszerezhetett kettő példányt. A 3-tengelyes, Scania alvázra épült járműcsodák 1988 októberében álltak forgalomba. Az egykori BY 61-28-ast majd ADY-338-ast a Légiforgalmi Kulturális Központ alapítója és „motorja”, Somogyi-Tóth Dániel segítségével sikerült felkutatni, majd a BKV szerezte meg és vállalta a korhű felújítását. A Liberatus az 1988-as gyártású Sütrak légkondi restaurálására vállalkozott, mely a napokban készült el, amit sikeres próbaüzem követett.

 

A másik páciensünk pedig egy Neoplan Cobus reptéri autóbusz. A MALÉV GH Zrt megbízásából a járműre egy teljesen egyedi légkondicionáló rendszert terveztünk és építettünk. Az utastérhez 2db járműmotorról meghajtott Thermo King klímát, a vezetőtérhez pedig egy inverter technológiás elektromos Thermo King légkondicionálót választottunk. A készülékek beszerelése a jármű egyedi felépítése miatt számos műszaki kihívást tartogatott számunkra. Példaként érdemes említeni az utastéri klímák kondenzvízelvezetésére kitalált megoldást, melyhez egy saját gyártású kapaszkodót gyártottunk, ami a cseppvíz kivezetését is hivatott észrevétlenül megoldani az utastéren keresztül a padlón át. A megvalósított klímarendszer prototípusnak is tekinthető, megrendelőnk további COBUS-okhoz rendelte meg ugyanezt a készletet.  

 

Képgaléria

Új Magyarország Fejlesztési Terv